Palestinasjal andra gången

marie87 +1
Vad har palestinasjalen för innerbörd / budskap, för dig?
*nyfiken*
Se även

14 svar

Rotso +1
Anarkism...
DrJeep +1
Ung vänstrare på desperat jakt efter egen identitet.
juuliaa +1
Fjortispopare
21852 +1
Anarkism? Skämtar du eller....

Dom jag känner som har en sån sjal sympatiserar helt enkelt med palestina och dess situation.
21441 +1
Palestinasjal är en mönstrad sjal av tunt tyg vars mönster har sitt ursprung i Mellanöstern. Den kallas ibland även kaffiyeh, vilket är dess arabiska namn.

I Europa har palestinasjalen blivit populär i politiska kretsar och flera organisationer på vänsterkanten använder dem flitigt. Många ungdomar använder emellertid palestinasjalar bara för att de gillar deras utseende, utan att inse att de har en politisk innebörd.

I Sverige har det betydelse vilken färg sjalen har:

Svart-vit? Palestinas frihet
Röd-vit? Palestinas frihet / Kommunism / Socialism
Lila-vit? Feminism
Grön-vit? Veganism
De två sistnämda varianterna har uppkommit i Väst, och existerar inte i Mellanöstern. Men i Väst kan det också betyda detta:

Svart-vit? Anarkism
Röd-vit? Kommunism / Socialism
Lila-vit? Feminism
Grön-vit? Veganism
Den här artikeln är hämtad från sv.wikipedia.org/wiki/Palestinasjal

Verkar som flera har rätt ;)
DrJeep +1
Jag har dock hört att palestinasjalen inte har någon betydelse alls för början, utan att västvärlden har hittat på alla innebörder som smurfan räknar upp.
queenofrain +1
För mig betyder min sjal - perfekt huvudbonad när det är otroligt varmt!

Var nere i Jordanien, värmen var såå intensiv men en beduin lärde mig göra en klassisk huvudbonad av en sjal och wow.. så bekvämt och skyddar mot överhettning

min är grön-vit men alla de beduiner jag träffade hade en röd-vit
marie87 +1
Jag har en röd-vit, och en svart-vit.
jag är inte ung vänstrare och jag är inte på desperat jakt efter egen identitet, däremot kanske jag inte hittat min identitet till fullo. men desperat kan jag inte kalla det.
jag är inte så insatt.. men jag använder min sjal dels för att visa att jag inte på något sätt har något emot invandrare. dels för att jag tycker det är hemskt det som händer i palestina, så himla onödigt. och det är ju bara en bonus att de är grymt snygga, varma och sköna ;)
dubelbubel +1
Shit, tänk så många som bara köper utan att veta att sjalen har någon betydelse
Coccosboll +1
Jag blir ledsen av en palestina sjal för att jag tänker på kvinnorna och hur varmt och äckligt det måste vara och ha på sig mitt i sommaren. Vad jag tycker är intressant är att i koranen står inte att man ska täcka håret utan bara brösten. Ett perfekt exemplar på hur ledarna tyder religon på sitt eget sätt.
queenofrain +1
Nej seriöst.. just "palestina" sjalen är det bästa du kan ha på sommaren! skyddar huvudet och nacken mot solen och håller en så sval, är itne muslim men bär det bara för att det är 15 gånger bättre än att ha keps!
Coccosboll +1
Nej att ha på sig en svart sjal på huvudet mitt i sommaren på stranden där det är 35 grader kan inte vara skönt. Jag tror mycket väl att det är bra mot solen men kan inte tänka mig att det är bra att bli så varm. om man blir för varm svimmar man ju och det är inte bra.
lovestoned +1
Jag har hört något om att det är "stenkastarna" i palestina som använde dem för att dölja deras identitet eller liknande. Och om man använder dem ska man tydligen vara på arbernas sida och mot judarna eller liknande. men jag har ingen aning, bara vad jag har hört av någon...
Tamaraa +1
Den svart och vita stödjer palestinas frihet, alltså mot den Israeliska ockupationen av Palestina och mot det dagliga förtryck som Palestinerna lever i.


Stenkastarna är Palestinska ungdomar som kastar sten på Israeliska stridsvagnar och soldater med vapen för att försöka få ut dem ur deras byar.

Kan inte förstå hur modig den lilla pojken är som står och kastar sten på en enormt stor stridsvagn. Men bara några dagar efter denna bild var tagen blev han mördad. Men bilden finns kvar som ett minne...
Tyvärr så får barn inte vara barn i Palestina, då dem lever i en bitter verklighet av stridsvagnar, ockupation, murar, spärrar, soldater...ja...krig...