Romer/zigenare i sverige

Esoada +1
Har ni romer som sitter och tigger där ni bor?
Tycker ni man ska ge pengar till de eller inte, varför då?
Är det någon här som känner någon rom?
Se även

78 svar

laza13 +1
Ja vi har såna i malmö NEJ jag känner ingen och NEJ NEJ NEJ inga pengar till dem! nej dem tigger såklart inte här jag bor men dem sitter vid affärer och sånt
mjaoooo +1
Ja fan överallt. Försöker alltid ge dom sura tröttsamma blickar.
AKAmini +1
Ja, det är en hel del sådana här. Brukar inte ge dem pengar eftersom jag sett samma 'act' på flera olika ställen runt om i stan och det är inte samma person som kör med den utan flera olika. Alltså tillhör de flesta troligtvis samma liga och är inte att lita på att de är 'hederliga' tiggare. Synd om de som faktiskt är äkta dock.
Jag är halvrom.
Esoada +1
Hur är du halv-rom?
Mliillo +1
Japp de är överallt vid mig. Ibland ger jag, ibland inte. Jag tycker man ska göra som man själv känner. Jag gör det bara av en god gärning, det rör inte mig nånstans om de får ett par extra kronor som inte betyder något för mig oavsett om de lurar en eller inte.
stayeen +1
Jag brukar göra såhär

m.youtube.com/watch?v=lnfBhXeG03U
Sockertroll +1
Har gett både pengar och frukt.
Merida +1
Har sett två en middag. Men aldrig igen sen. Så de försvann väl....! :)
111038 +1
Brukar ge en känga.
mjaoooo +1
När det fanns 50öringar brukade jag slänga i de, undra om dom blev glada för en 50öring? jag kände mig iallafall god
AKAmini +1
Tja, som det hörs av ordet 'halv', så är min ena förälder rom.
Esoada +1
Hur märks det på dig?
AKAmini +1
På inget annat än att jag fått bruna ögon och mörkt hår från min pappas sida.
Esoada +1
Kan du ingen romani eller har några kulturella drag?
carlito +1
Min tur att vara moralkärring. Oavsett om ni tror en illegal verksamhet ligger bakom tiggeriet så är det oerhört oförskämt att rikta elaka blickar eller dylikt åt tiggarna, de är dem som är utsatta trots allt.
AKAmini +1
Jag kan bara lite romani, pappa har aldrig själv kunnat det flytande trots att båda hans föräldrar kunde det. De lärde aldrig sina barn det ordentligt. Beror på vad du menar med 'kulturella drag'. Har på pappas initiativ och önskan överlag aldrig haft särskilt mycket att göra med "romanilivet".

Han ville leva svenssonliv och klä sig som folk och flyttade därför ifrån allt det som var romskt. Men visst fanns det ändå en hel del värderingar som fortfarande levde kvar hos honom och han är annars väldigt traditionell av sig och jag fick en sträng uppfostran med en del drag från just den romska kulturen ändå.
AKAmini +1
Tittar aldrig elakt eller nedvärderande på dem dock :)
Mliillo +1
Såg faktiskt en dokumentär om romer som åkr just till Sverige för att tigga och kunna ta hand om sina familjer i sina hemländer, de tar sig hit på något illegalt sätt. Var fruktansvärt att se på det. Man vet aldrig bakgrunden till människors liv så jag ger hellre än låter bli bara för att "rätt ska vara rätt".
Här är en familj som brukar vara vid vårt sophus vid mitt område, de letar praktiskt taget efter kläder och mat varje dag, hemskt att se på.
Esoada +1
AKAmini:
Vilka värderingar har du fått?
Har du barn med en svensk eller rom?
Är nyfiken bara
AKAmini +1
De flesta har med kvinnosyn att göra, med allt vad det innebär och är inga värderingar jag idag delar med honom. Finns dock några få grejer som jag tycker att han hade rätt i, som t ex att i ett förhållande så finns inget 'mitt' eller 'ditt' utan man hjälps ju åt att få livet att gå runt så allt ska vara 'vårt'.

I alla fall i största möjligaste mån. Jag hade tur som redan som tonåring fann en partner som delade mina åsikter och värderingar kring det. Skulle aldrig kunna leva i ett seriöst förhållande med nån som sitter och delar upp pengar och räkningar osv. Det skulle för mig inte kännas som ett riktigt förhållande.

Jag är extremt familjeorienterad och det är något jag bär med mig av hans uppfostran, även om han själv inte lever som han lär -.-

Mina barns pappa är svensk.