skillnaden mellan insatslägenhet & vanlig lägenhet?

Mya1 +1
hej. Vad är skillnaden egentligen mellan vanlig lägenhet och insatslägenhet? jag förstår inte det riktigt. När jag flyttar hemifrån funderar jag att hyra lägenhet, köpa hus eller insatslägenhet. vad är skillnaden mellan insatslägenhet och vanlig lägenhet? med vanlig lägenhet när man betalar hyra så slänger man dom i sjön och när man köper insatslägenhet och betalar hyra så förlorar man inte pengarna som man lagt hyra på varje månad om man skulle sälja insatslägenheten eller?

min bror och jag jobbar på samma ort men bor på olika orter, för han är det ca 15 km från jobbet och hem och för mig om jag skulle flytta hemifrån till en liten större ort så är det de dubbla ca 30 km från jobbet och hem. han säger han ger ca 3000:- i bensin i månaden, vad blir det för mig? 6000:-? men det spelar väl ingen roll om jag får ge lite mer i bensin? för skulle jag bo på samma ort som jobbet så tar det ca 3-5 min mellan jobb och hem. då jag jag knappt ingen bensin när jag ska jobba, men där på den orten jag jobbar har dom inte några insatslägenheter.

målet är att förlora så lite pengar som möjligt. skulle jag hyra en vanlig lägenhet så slänger jag dom i sjön helt enkelt. får aldrig tillbaka dom.

9 svar

Merida +1
I insatslägenheten köper du en del av föreningen och har en lägenhet till förfogande. Du köper alltså inte lägenheten i sig.

Hyran är lika mycket i "sjön". Insatsen som du lägger är däremot annan eftersom du får ta lån på hur mycket du är beredd på att betala för att få vara en del av föreningen.
liza90 +1
Sök information på Google istället. Det här är ju lite som att lägga ut tankeverksamhet på entreprenad. Hahaha
58736 +1
Slänger pengar i sjön gör du ju knappast iom att du ändå får bo där, använda fasiliteter, får hjälp om något går sönder, har värme och vatten (ingår oftast) osv. Skillnaden mellan att hyra och att köpa är som Merida sa - man köper en del av föreningen. Dem pengarna kan man "få tillbaka" om man säljer lägenheten sen, beroende på hur marknaden ser ut när man säljer. Men även i en insatslägenhet betalar man ofta en månadsavgift för underhåll, som man heller aldrig "får tillbaka".

Tycker du ska googla lite :)
Mya1 +1
Till @Beavy
jag har googlat och förstått det att man köper en del av föreningen :) jag känner en som är under 25 och nyss börjat arbeta som köpt en bostadsrättlägenhet. hur blir det med betalningen? betalar bara hyran eller eller både hyran och för att personen köper bostadsrättlägenhet?
58736 +1
Till @Mya1
Man köper bostadsrätten och betalar sedan en månadsavgift. Vad det kostar varierar ju. Är det bara en hyresrätt betalar man enbart månadshyra.
Merida +1
Man betalar hyra till föreningen och ränta + amortering till banken.
Mya1 +1
Till @Merida
ok. vad är det ca? en vanlig månadshyra + ränta och amortering?
SandraLind +1
Till @Mya1
Bor du på en liten ort är det nog billigare att köpa medlemskap i en bostadsrättsförening. Jag kan köpa för strax över 2 miljoner, och då kommer jag få räntekostnader på runt 2-3000 per månad utöver hyran.
Det är ju också 'pengar i sjön' på samma sätt som att ha en hyresrätt, men om man inte köper alldeles för dyrt så kan man 'få tillbaka' de pengarna när man säljer. Då får man också ett lite stabilare boende där man kan bestämma lite mer själv.
Merida +1
Till @Mya1
Månadshyra
500kr-100 000kr

Ränta + hyra
0kr-100 000kr + 500-100 000kr.

Allt beror på förening, storlek på lägenhet, läge på lägenhet osv. Du kan se det eller räkna ut det på alla objekt du är inne och tittar på tex hemnet. Hyran ska stå med så får du använda deras verktyg för att räkna ut räntan.