Sömnparalys/hypnagog hallucination

chaussures +1
Hej! Det finns en del trådar om detta ämne med jag tänkte starta en samlingstråd där vi alla kan utbyta erfarenheter och tips.

Jag har väldigt ofta den "lätta" varianten sömnparalys där jag drömmer att jag faller och sedan vaknar, men nu har det blivit tyngre så att säga då jag vaknar och inte kan röra mig (sömnparalys) men även att jag känner att det står någon i rummet (hypnagog hallucination). Jag får panik och försöker desperat röra på mig, röra på händer och tår, till och med så försöker jag ropa på min hund.

Första gången så trodde jag att det bara var just en väldigt konstig dröm men allt eftersom så har jag insett att det faktiskt händer, det är bara den där "mörka varelsen" som inte existerar annat än i mitt huvud. Hur som helst så är det väldigt obehagligt och undrar hur ni andra upplever det och om ni har några tips på hur man gör det bästa av situationen? :)

17 svar

mamacitaa +1
Måste fråga, har du pratat med någon läkare inom neurologi? Jag har ingen erfarenhet inom detta men det låter väldigt jobbigt och obehagligt. Vad jag kan läsa så ska det finnas behandlingar emot detta men du kanske redan provat det? :)
Titara +1
Usch, har hört många som har haft detta. Är du stressad annars då?
119906 +1
Den där "mörka varelsen" kanske existerar och inte bara är i ditt huvud som du tror :) a demon maybe.
Titara +1
Mammik: Schysst att du skrämmer henne då detta kan förekomma igen. Tvivlar på att det är en demon. Nära släktingar och vänner har varit med om detta. De har alla fått samma känsla att någon är i rummet eller sitter på en.

Har du haft andra supernatural erfarenheter?
mortiana +1
Jag har samma som du att det känns som att man är vaken men man kan inte röra sig utan känns som att man bara ligger och skakar. i min situation är det dock att jag hör bredvid mig hur någon morrar o h jag känner pälsen mot min kropp (ska tilläggas att jag drömt mardrömmar om varulvar sedan jag var riktigt liten). har dock även "drömt" att det bryter sig in någon i lägenheten eller spöken som står bredvid sängen osv.

sättet jag fick det att sluta på var genom att inte dricka kaffe för nära inpå läggdags. kan dock ha det någon enstaka gång fortfarande meninte alls lika ofta som förut. nu ar jag mer vanliga mardrömmar istället där jag vet att jag sover.
emaema90 +1
Jag vaknar jätte ofta i panik om jag sover på rygg, vaknar av att jag ser en människo gestalt bredvid sängen eller framför mitt ansikte. vaknar av nån chock panik, ibland skriker jag för man är så rädd.

jag tror ja byggt upp den här grejen själv under massa år av intresse av skräckfilmer/spöken, kollade alltid på det okända förut.. en gång vaknade jag och min förra pojkvän upp av att det revs på våra fötter. och en lampa har även blivit dragen i rummet vi kollade på tv i, sladden flög till och hela ljuset blinka/flaxa till ;P riiiiktigt jävla sjukt! lampan va långt ifrån oss så ingen av oss kan ha råkat dra i sladden eller så.

spöken ohhh yeahhhh
robino +1
Har också sömnparalyser. Hände oftast innan om jag somnade mitt på dagen men nu har det börjat hända på morgonen allt oftare. Har varit så rädd att jag inte vågat somna ibland, haha. Det är hemskt.
119906 +1
Förlåt.. men det kan vara så faktiskt.
Titara +1
Hände detta när du låg på rygg? Undvik det nästa gång.
emaema90 +1
Mm försöker göra det ;P men ibland vänder man sig ju i sömnen, vill såå gärna kunna sova på rygg utan det här problemet, för kinden ligger ju och trycker så man får fula linjer i fejjan
Titara +1
Du får välja mellan linjerna på fejjan eller sömnparalys! Är du stressad annars då?
maruschkati +1
Har upplevt sömnparalys nån gång.. drömde att jag vaknade (i drömmen), så jag var hemma och skulle alltså upp ur sängen, och det tog lång tid innan jag lyckades gå upp ur den sängen. Sedan började saker i hemmet förvrängas och jag insåg då att jag fortfarande drömde. Försökte vakna men det gick inte... Började kvävas av den tanken att jag var "fast i min egna dröm" och till slut lyckades jag vakna...Äcklig känsla verkligen...
Detta hände när jag bytte säng under en period.

Annars så brukar min lillebror hallucinera och bli rätt yr och så när han dricker kaffe (högt blodtryck), och har för mig att han också har såna sömnparalyser. Och när han har feber kan han också börja se och höra konstiga saker... Så stress, högt blodtryck och saker som höjer blodtrycket osv. är nog något man ska undvika för att slippa sådana grejer!
Titara +1
Det var nog det det förjävligaste. Jag har aldrig haft sömnparalys men inatt drömde jag att jag vaknade och fick samma symptom. Jag kunde inte röra mig, kunde inte skrika, kunde bara föra ljud av mig. Så jag försökte trycka ut ljud. Min laptop var på med min pojkvän på skype och jag lyckades till slut på något sätt göra hastiga rörelser med armar, de var väldigt svårstyrda och jag försökte slå på laptopen så han skulle vakna. Sedan vaknade jag.Trodde jag. Hände exakt samma sak.

Försökte denna gång se mig omkring att ingen varelse kollade på mig. Ingen stod där. peaw. Sedan vaknade jag äntligen! Trodde jag. Hände samma sak, denna gång lyckades jag till slut kicka mig ur sängen haha. Sedan vaknade jag finally! Vilket jag gjorde och tänkte"...är detta en dröm eller?" haha usch. Jag drömde och det var jätteobehagligt, kan tänka mig att det är triljoner så värre i verkligheten och att ha känslan att någon är i rummet eller sitter på en.
chaussures +1
Mamacitaa: Har ej pratat med någon läkare, och vet faktiskt inte om det finns nån behandling mot detta. Läste nått om att man kan ta nått sömnpiller som gör att man inte går in i REM sömnen men så jobbigt är det inte så jag är villig att mista min goda sömn :)

Titara: Stress har jag lite till och från men har inte upptäckt något samband med sömnparalysen och stressiga dagar ännu.
Jag tror definitivt på det övernaturliga, har själv inte varit med om något som inte kan förklaras med vetenskap men min storasyster har sett "spöken" när hon var mindre.
Och precis som Emaema90 skriver så har jag också kollat alldeles för mycket på skräckfilmer, vilket kan vara orsaken till att min hjärna väljer att se en mystisk varelse i rummet.

Robino: Hur ofta har du sömnparalys? Har du testat något som ska "hjälpa" mot det?
robino +1
Går i perioder... Nu har jag säkert inte haft det på en vecka men innan det har jag det säkert varje dag i en vecka och sedan lugnare och sedan värre osv. Nä, har tagit upp det med min psykolog men får se, bara varit där en gång. Vill inte heller ha tabletter eller något mot det, det är svinjobbigt vissa perioder men ändå inte så jobbigt att jag vill riskera biverkningar.
Demma +1
Ta kontakt med en läkare är det bästa tipset. Antar att du redan har gjort lite research i vad det är som händer i kroppen. Det är ju en del av hjärnan som är vaken medan en annan del är vaken. Det resulterar i att du ej kan röra kroppen men du inbillar dig att du är helt vaken. Inget farligt

De finns tyvärr inget fullständigt botemedel då det kan variera från fall.
Bidragande faktorer är sömnproblem, dåliga sömnvanor.
HateMeLater +1
Jag har bara haft helt vanliga sömnparalyser. Jag vaknar märket att jag inte kan andas eller röra på mig samtidigt jag ser olika ljus och konstiga ljud. (oftast sitter det nån liten tung sak på mitt bröst, jag tänker att det är en liten tung demon, typ en staty. Jag har liksom inte känt av nån levande närvaro i rummet.)
Det där med att man ramlar och rycker till och vaknar hade jag nästan varje gång jag skulle sova förut, sträck på dig ordentlig innan du ska sova det motverkar "fallet" :D