Ta lån? Har ni gjort det?

j-enniiiie +1
Har funderingar kring lån..
Vart är det bäst att ta lån?
Skulle behövt ta för första gången i mitt liv ett lån på 1-3000 kr nu till jul osv.

Men vet ej hur jag ska gå till väga samt vilken bank som är bäst..

Har ni någonsin tagit lån?
Vad är era erfarenheter?

Givetvis kommer jag kunna betala tillbaks efter jul. Men det är nov-januari det blir väldigt tjärvt.

28 svar

58736 +1
Lån på så låga summor känns inte så bra då räntan ändå blir ganska hög. Jag skulle försöka fixa fram dem pengarna på annat sätt istället
j-enniiiie +1
Ja :/
Hade fumseringar på sms lån men där är det ju skyhög ränta å det känns väldigt onödigt :/

Enda gångerna jag sagt jag ska ta öån är om jag å sambon skulle köpa hus eller en bra bil.

Men behöver lite mer i fickan nu till jul för att få det att gå runt
FoxyCleo +1
Vad ska du ta lån till?
FoxyCleo +1
Till @j-enniiiie
Okej, det låter som du är en sån som är med i lyfällan
Mliillo +1
Det sämsta man kan göra är o ta sms lån. Fattar inte hur man kan få för sig det. Har man inte råd så låter man bli sådana lån helt enkelt. Det är inte så viktigt att handla julklappar faktiskt.
Merida +1
Jan-feb kommer vara ännu kärvare... Så du vet...

Jag skulle rekommendera dig att skaffa kredit på tex ditt ICA-kort eller ditt VISA istället för att ta ett lån... :/

ICA-kortet är ju bättre eftersom det går till MÅSTEN som mat. På VISA så är det svårt att hålla sig sen när det är betalt eftersom kreditvärdigheten ligger kvar hela tiden. Så om du får 3 000kr beviljat så kommer det stå att du har +3 000kr fast du ligger på +/-0kr.
Merida +1
Till @j-enniiiie
Vissa sms-lån har 900% ränta efter 3 mån.
Aceton +1
Tycker du kan spara in pengarna på att inte köpa julklappar, strunta i den dyraste julmaten och kanske se över om du har något onödiga kostnader utöver det (röker du? alkohol? små-köp? läsk? Tips: köp storback! Gör matlådor!). Förklara för familj och vänner att du helt enkelt inte kommer få det att gå runt om du köper julklappar. Om dom inte kan acceptera det är det ju bara helt sjukt.

1-3000 kr är ju bara 300-1000 kr/mån om man slår ut det. 300 kr borde man LÄTT kunna spara in varje månad, och 1000 är inte omöjligt. Det borde inte vara omöjligt att be någon familjemedlem eller vän att få låna en hundralapp heller. Be om hjälp och förståelse istället för att sätta dig själv i skuldfällan!
Merida +1
Till @Aceton
Jag köper 800g köttfärs och billiga grönsaker typ lök och potatis och kokar en megasoppa på det och lever på det i en vecka. Supersmidigt och gott. Något billig bröd vid sidan av med så är man hemma. :)
Mliillo +1
@Merida man kan också ta gammalt bröd och steka det till krutonger, blir grönsakssoppan lite matigare =)
Merida +1
Till @Mliillo
Absolut!

Min soppa innehåller:
800g köttfärs, billigaste
5-10 potatisar (tycker man om potatis tar man många)
1-2 lökar (samma här om mängden)
400g krossade tomater tetrapak ICA
1 burk majs
2-3 msk tomatpuré
2 burkar hela champinjoner
Paprika, ett stoppljus (grön gul röd)
1 msk rosmarin
1/2 msk timjan
1 msk salt
1 msk peppar, kanske mer.

Stek lök och köttfärs tills den är klar. I med potatisen, champinjonerna och tomat-sakerna. Fyll på med vatten tills det täcker potatisen eller om man vill ha mer än så. När det kokar slänger man i resten av grönsakerna.

Det bästa me denna soppan är att den är godare dagarna efter! :P
SandraLind +1
Om det bara är 1-3000 tycker jag du ska kolla om du kan låna av en kompis eller förälder, istället för att riskera att få ett smslån på halsen.
Jag har aldrig lånat, men har varit med om att andra fakturor kommit på villovägar i posten och hamnat hos inkasso, och det var inte så kul.. Efter det så kommer jag nog aldrig våga ta lån, och jag har min sambo som tar hand om all min post för jag vågar inte kolla den längre :P
Mliillo +1
Enda lånet jag tagit är studielånet. Hade aldrig fått för mig att låna och betala tillabak dubbelt om inte mer. Det är så skulderna börjar. Hellre skippa julklapparna ett år än ha onödiga skulder över sig.
Merida +1
Som fattig småbarnsförälder vet jag hur tuff julen är...

Väntar man med julklapparna så brukar klarna ha erbjudande om att handla nu, betala i februari. :)
SandraLind +1
Till @Merida
Det känns ju livsfarligt att handla nu och betala i februari, man vet väl inte vilka utgifter man har den månaden.. Kan man inte köpa lite billigare julklappar eller typ fixa egna?
Merida +1
Till @SandraLind
Nä, inte direkt. Det som kostar mest över julen är all mat till barnen. Matkontot fyrdubblas nästan... Så i februari har man massor av pengar över:
SandraLind +1
Till @Merida
Just det ja, tänkte inte på utgifterna för maten. Jag brukar fira hos mamma och pappa så de köper maten och jag och mina syskon lagar.

Men jag har så svårt att förstå hur man inte får det att gå runt, speciellt om man är två vuxna i hushållet. Uppenbarligen är det svårt eftersom så många har det problemet, men jag tycker att man borde kunna lägga undan massa pengar på andra delar av året.
Alltså istället för att handla i december och betala i februari så borde man kunna spara i november..
Merida +1
Till @SandraLind
Jo, det är lätt att tänka att två vuxna ska kunna spara väldigt mycket. Men jag antar att du inte riktigt lever samma liv som mig? :) Vet du hur ekonomin ser ut i småbarnsfamiljer?
SandraLind +1
Till @Merida
Jo jag kollade faktiskt på en tabell om hur mycket barn bör kosta i månaden, och det var som dyrast runt 3000/barn. Dessutom får man väl barnbidrag på ca 1500 och busskort av skolan etc.. Men det finns säkert något jag missar, jag har inga barn jag tagit hand om ekonomiskt själv.
Merida +1
Till @SandraLind
Du bor i en stad ja... :) Lite annorlunda det med.