Uppkörning snart, hjälp mig med döda vinkeln

yeuu +1
Ska ha uppkörning om två veckor, men jag känner mig ändå inte helt säker på NÄR jag ska kolla döda vinkeln. Just nu gör jag det varje gång jag ska svänga, eftersom jag gör en förflyttning. Så jag gör så här:

Kollar innerspegel, ytterspegel, döda vinkel, blinkar, placerar mig, sedan kollar jag allt igen(inner,ytter, döda vinkel) precis innan jag svänger eftersom jag gör en förflyttning igen. Dettta gör jag både om jag kör höger vänster, inom tätbebyggt , på landsväg, eller vart som helst bara jag svänger. Läste sedan någonstans om en kille som kuggat för att han kollat döda vinkeln för mycket. Hur ska man kolla och när? Känns som jag kollar för mycket då jag gör det varje gång jag svänger.. HJÄLP är så stressad

7 svar

robino +1
Varje gång du förflyttat sig i sidled är det väl? Filbyte etc...
Förflyttar dig*
yeuu +1
Till @robino
men gör jag rätt då jag kollar varje gång vid sväng då? eller är det någon gång man ska skita i att kolla i den?
Miikaelaa +1
Kolla i backspegel, ge blinkers, sakta in, kolla vänster och höger (om det finns gående eller cyklister tex), döda vinkel och sväng in, kolla sedan i backspegeln igen (kolla i backspegel. Ska du göra var 10e sekund)
Miikaelaa +1
Alltså det beror oxkså på situation, hur vägen ser ut och vägen du kör.
Har du bokat körlektioner hos trafikskolan? Kör åtminstone 2 st så berättar dom exakt vad du bör tänka på.
Tottin +1
Om man tittar för mycket är det ju att man tittar när det inte finns någon anledning. Då märker man att personen gör det för syns skull men kanske inte vet varför man ska titta eller inte lägger märke till om det skulle vara en bil i döda vinkeln.

Tycker att ditt sätt låter bra. Kolla alltid innan du bromsar eller ger tecken så att du vet om det är säkert eller inte.
Fnitterfia +1
Döda vinklar är de fält som du måste vrida huvudet mot för att se om det kan komma några "faror/rörliga hinder" som du helst vill undvika, alltså vill du inte bli en trafikfara.

Varje gång du gör filbyte/svänger/korsar överfarter så är en titt i döda vinkeln nödvändig, då de förbannade cyklisterna inte har vett alla gånger!^^ Så tänk att du vill titta åt de håll som skymmer en eventuell dåre ;)
Sammy6t +1
Det är bättre att kolla för mycket än för lite! Om de skulle fråga varför du kollade i döda vinkeln vid ett visst tillfälle så är det ju bara att svara sanningsenligt för situationen. Tex om det kanske kunde ha kommit en cyklist på högersidan när du skulle svänga höger som du kanske inte såg endast i ytterspegeln. Så om du skulle bli kuggad för det så är det nog en person som har en jävligt dålig dag som bara vill göra livet surt för någon annan. Men det kommer nog gå skitbra! Lycka till :)