Vilken samhällsklass tillhör du?

121886 +1
Alla har vi en klasstillhörighet, vare sig vi vill det eller ej. Det märks ganska väl när man blir äldre. För mig kom de som ett slag i ansiktet runt 20-årsåldern, det var då det började märkas på riktigt. Det fanns så många markörer som jag tidigare inte märkt, namn till exempel - både förnamn och efternamn. Klädstil, värderingar, attityder, intressen.. allt skiljer sig mellan de olika samhällsklasserna.

Jag skulle säga att min biologiska far var tvättäkta arbetarklass, min styvfar som jag vuxit upp med är medelklass och min mor rötter i lägre medelklass/medelklass men idag medelklass.

Jag har vuxit upp i ett medelklasshem och identifierar mig starkt med medelklassen. Hur är det för er?

159 svar

laza13 +1
Jag är i den övre klassen, både ekonomisk och beteende
121886 +1
Och vilken klass är "den övre"?
laza13 +1
Jag har mer pengar än jag behöver, och jag är uppfostrad till att bete mig prydligt och efter sunt förnuft, vett och etikett helt enkelt. finns många skillnader på tex under och övre klasss
121886 +1
Man säger inte undre och övre klass. Man säger underklass -> arbetarklass -> lägre medelklass -> medelklass -> övre medelklass -> överklass.

Jag är på den skalan medelklass.
Merida +1
Jag är uppväxt i övre medelklass. Och nu lever jag i medelklass. Vi skulle klara av att behålla en vuxen hemma om vi hade velat. Däremot hade vi behövt sänka vår standard till undre medelklass för att klara det. :)
121886 +1
Vad gör att du definierar dig som övre medelklass?
Merida +1
Jag definierar mig inte som övre medelklass längre eftersom jag gift mig. :) Jag tillhör inte mina föräldrars hem längre.

Inga lån och stort sparkonto räknar jag som övre medelklass.
Medelklass är när man kan leva på en lön.
Undre medelklass och arbetarklass är ungefär den samma. Enda skillnaden är lönen, utgifterna brukar vara den samma.
121886 +1
Skev syn på klass, det är mycket mer än sparkonton och pengar :) Det är värderingar, utbildning, sociala koder, klädsel, intressen o.s.v. o.s.v.
Bert Karlsson antar jag du ser som överklass? Han är rik arbetarklass.
121886 +1
Fan att man inte kan ändra inlägg i efterhand på detta forumet. Får posta nytt hela tiden.

Men även typer som Ingvar Kamprad är rik arbetarklass, trots att han är god för vad... 100 miljarder eller vad det nu är.
Merida +1
Eftersom jag har sunda värderingar med alkohol, cigg, ekonomi, förbrukning, shopping osv. så tycker jag att jag tillhör övre medelklass. Eftersom jag är vältalig och har skaffat mig en högskoleutbildning tillhör jag de där 30% av svenska befolkningen som har en sådan utbildning. :)
121886 +1
Den övre medelklassen är väldigt liten i Sverige, tror inte du är övre medelklass. Skulle uppskatta överklassen till kanske.. 0.5 % av befolkningen. Övre medelklassen kanske.. 5 %. Sedan kanske 25 % medelklass. 30 % lägre medelklass. 30 % arbetarklass, 10 % underklass.

Något sådant. En typisk övre medelklassuppväxt innebär att dina föräldrar oftast är läkare, jurister eller civilingenjörer. Kan även vara ex. framgångsrika civilekonomer eller statsvetare (diplomater).

Uppväxten är typ... bruna läderfåtöljer och massa bokhyllor, inte tantsnusk, utan "seriös" litteratur. En dyr smakfullt inredd villa för i alla fall 10 miljoner.

Lönemässigt skulle jag säga att en person ur övre medelklassen tjänar runt 60.000 + i månaden.

Namn delar man till stor del med överklassen. Det är gamla traditionella namn som gäller. Carl, Henrik, Philip, Gustaf, Magnus, Olof, Sophie, Elisabeth, Elsa, Cecilia, Ebba o.s.v.

Man har inga tatueringar, piercingar, röker inte. Man är mer hälsosam än de övriga samhällsklasserna, motionerar mer, äter nyttigare, mer grönsaker.

O.s.v. o.s.v.
Merida +1
Den där bilden är absolut på väg att förändras. Och den överklassen växer samtidigt som arbetarklassen växer. Jag skulle absolut räkna 60 000kr i lön som överklass. :) Så det beror absolut på hur man själv klassificerar det.

sv.m.wikipedia.org/wiki/Samhällsklass
121886 +1
Överklass har ingenting med lön att göra. En person ur den adliga ätten Leijonhufvud som har 30 miljoner på banken är utan problem överklass. Samtidigt är Ingvar Kamprad med sina hundra miljarder inte mer än rik arbetarklass, han blir aldrig överklass. Dock så kan hans barnbarn kanske klassas som överklass.
Merida +1
Men kära nån... Du har sagt det och jag fattade det första gången! :P Däremot tog du upp läkare och deras löner! :)

Och jag ändrar mig till övre medelklass igen! :) Där hör jag definitivt hemma!
stayeen +1
Brb ska byta namn till von leijonhufvud / silverstolpe och bli överklass...
Merida +1
Stayeen: Ändra mig och min mans(inkl barn) namn när du är i farten med! ;)
stayeen +1
Will do! :-P
121886 +1
Saken är den att det är möjligt, men väldigt svårt, att göra en klassresa till att bli övre medelklass. För att göra den resan så är en hög lön viktigt, 60. 000 + ungefär. Jag skulle säga att det mest är medelklass som gör klassresan till övre medelklass. Utöver den höga lönen så krävs det så klart annat.

Överklass blir du aldrig, oavsett lön, utbildning, beteende, vanor. Det föds du till. Det är skillnaden, därför är lön totalt irrelevant inom överklassen.

Hade jag fått veta ditt namn, din utbildning, vart du växte upp, dina föräldrars utbildning och arbete så hade jag direkt kunnat berätta din klasstillhörighet. Skulle gissa att du är lägre medelklass baserat på dina svar. :- P

Låter skitdrygt men många tror att de är en eller ett par klasser högre än de egentligen är. Folk tror jag är övre medelklass, ibland till och med överklass. Trots att jag vuxit upp som typisk medelklass om man går efter kriterierna.
Merida +1
Men för FAN! Bestäm dig! Betyder lönen något eller INTE?!?!
121886 +1
Jag har ju förklarat. För alla klasser förutom överklassen så är lönen EN av många faktorer som avgör din klasstillhörighet. Du kan tjäna 30k i månaden och ändå vara överklass, om du är född som det, kan koderna, har ett fint efternamn o.s.v.