Kan ni något om tyger??

58736 +1
Hittade drömskjortan idag men hade inte hört talas om materialet förut, dvs "Tencel". Frågade butikspersonalen om egenskaperna och de sa att det krymper en del och att man måste stryka ut den igen varje gång (?). Fuck tänkte jag, för jag har såklart inget strykjärn... Googlade dock lite men hittade inget allt om att Tencel krymper mycket eller alls. NÅGON SOM VET NÅGOT? Skjortan var ganska dyr med så chansar gärna inte utan iaf en liten procent vetskap.. Men vill ju ha den för den var sjukt nice ;)

Tackkk!

22 svar

FoxyCleo +1
varför har du inget strykjärn? Inget kul med skrynkliga kläder ju?

Själv gillar jag inte syntetmaterial så jättemycket, och särskilt inte när det är kläder på nätet för det är svårt att förutse hur plagget känns. Polyestertyg kan kännas som chiffong eller raspigt och kliande beroende på kvaliteten. Bäst att känna efter i affär.
58736 +1
Till @FoxyCleo
Bryr mig inte om lite skrynklor, det är en världslig sak!

Jag kände ju i butiken (?), frågade ju även personalen... Tencel är återvunnet material (pappersmassa om jag inte läste fel)
Merida +1
Stryker inte kläder jag heller. Rister dem hårt innan jag hänger upp dem istället. :'D

Vet för övrigt inget om tyget. :)
kiko +1
Aldrig hört talas om det tyget men verkar inte vara värt det om man måste ta hand om det så väl. Men kanske någon skräddare borde veta mer?

Stryker aldrig mina kläder heller och de är inte särskilt skrynkliga heller om man låter de hängtorka.
58736 +1
Till @kiko
Jo menar det :/ det jag googlat fram säger dock emot vad butikspersonalen sa.. På nätet står det att det är ett hållbart material som krymper mycket lite och inte blir så skrynkligt haha! Fattar ingenting... Antingen är personalen inte kunniga alls eller så har google fel tre gånger om (hittade bara tre okej källor).


Schackmatt +1
Du får räkna med att Tencel krymper 5-7% på längden och nästan lika mycket på bredden, men precis som det står går det att stryka tillbaka till ursprunglig storlek! om du absolut inte vill stryka kan du köpa en större storlek, men det är inget jag hade chansat på om den är dyr eftersom det inte alltid blir som man tänkt sig ;)

Tencel är en regenatfiber framställd av cellulosa, (alltså en naturfiber som är processad med kemikalier) den har ungefär samma egenskaper som viskos :) inte så hållbart, skrynklar som sjutton och krymper och töjer sig om vartannat men otroligt skönt att bära, svalt!
58736 +1
Till @Schackmatt
Åh tack för info! Och attans då :/ vågar inte chansa haha. Har gjort det alldeles för många gånger och sedan suttit där med halvt oanvändbara kläder :( Trist att man gör kläder i material som kräver så mycket eftervård! Tvättas kallt/varmt/ljummet, i tvättpåse/utan, sträckas, strykas, strykas fuktigt, hängtorka, liggtorka, - har jag inte tid med haha!

Vad rekommenderar du för material till en som bara vill tvätta och hänga upp? :P
Merida +1
Till @Beavy
Polyester! :'D
58736 +1
Till @Merida
Åh....nice xD
Merida +1
Till @Beavy
Jag köper mycket i polyester. Men bästa tipset är att köpa en såndär ång-maskin.
Lyllipop +1
Till @Schackmatt
Tenkel är praktiskt taget det samma som viskos. Båda framställs på samma sätt av celulosa, men tråden spinns och vävs ihop på olika sätt.
58736 +1
Till @Merida
Tycker mycket av polyester blir lite nopprigt och tråkigt snabbt :/


vart brukar du/ni köpa kläder? Har så svårt att hitta "värda" saker som inte känns som att de ska gå sönder efter en tvätt
mamacitaa +1
Till @Beavy
Beror på vad för typ av kläder. Jag använder nästan bara träningskläder oavsett om jag tränar eller ej hehe.
58736 +1
Till @mamacitaa
Behöver kläder jag kan ha på jobbet. Så snyggt och bekvämt, men inte för "party". Blusar, skjortor, enklare klänningar etc behöver jag
mamacitaa +1
Till @Beavy
Tycker hm och gina har allt av allt. Kvalite vet jag inte riktigt då jag som sagt nästan bara anväder träningskläder men dom basickläder jag har därifrån har hållt bra. Annar beställer jag en del från nelly.
kiko +1
Till @Beavy
Gina tricot har fått in ursnygga kläder! Väldigt förvånad då de hade för mycket fjortiskläder förra året. Stilrent och höstiga!
Chiquelle har också snygga enkla kläder :)
mamacitaa +1
Till @kiko
Chiquelle är väldigt snygga kläder dock jäckligt dyrt :/
kiko +1
Till @mamacitaa
Är man student så är det dyrt med annars är de i samma budget som Mq, billigare t.o.m. men de har kvalité jämfört med de billigare klädesbutikerna :) Så mycket dyrare än hm tex är de inte :)
Schackmatt +1
Vet att det är väldigt individuellt men jag blir klibbig bara jag tittar på plagg i syntetmaterial (polyester, polyamid och akryl bl.a.) och köper nästan bara naturmaterial! Plus att all syntet görs av olja och jag tycker inte det är försvarbart att gå klädd i olja med tanke på hur mycket mer nytta den kan göra i andra sammanhang :P och inte är det hållbart heller, noppar och tar åt sig lukt som aldrig går att tvätta ur sen..

Bomull är ju helt klart alla lata människors bästa vän, skrynklar inte, krymper bara lite och går att tvätta i vilken temperatur som helst plus att det är hållbart även om man inte köper svindyrt :)

Viskos är skönt att bära och köper man trikå eller plagg som inte är snortajta/korta behöver de inte strykas ut efter tvätt utan kan hängas och dras på! Inte lika hållbart som bomull men helt okej i förhållande till pris!

Tencel - samma som viskos men lite känsligare..

Lin har börjat bli vanligt även hos kedjorna sista året och är väldigt skönt att ha på sig, funkar helt okej att tvätta i 40 grader men plaggen behöver ha lite elastan i sig för att hålla formen bra, annars hänger det liksom ut sig :P

Ull, ull och mera ull är det enda som gäller för stickade plagg (okej med lite polyamid ibland för slitstyrka men inte mer än 25%). Plagg i ull behöver aldrig tvättas om de inte fått fläckar, de värmer mycket bättre än syntet och håller i en evighet! Behöver inte vara sticksigt heller, kolla efter merino, kashmir, mohair och alpacka :)
Jag vet att det är lite dyrare men det gäller att fynda på reor och hålla ögonen öppna efter kedjornas fynd om man har begränsad kvalitet, HMs Premium-linje har tex jättebra grejer till rimligt pris :)

Blev långt här haha, men detta råkar vara ett av mina expertämnen! ;)
Merida +1
Eftersom jag har så högt BMI så måste jag handla på HMs tjockis-avdelning eller på Gina då de har xxl med.

Men polyester behöver inte vara tätt vävt. Finns lika många olika varianter som bomull/linne! :) Elestan är ju väldigt tacksamt också. Oftast är det blandat med bomull.