5 km vilken tid är ok?

Jasmine988 +1
Hej!
Jag har på senaste veckorna börjat springa lite? Har under mer eller mindre ett år endast Powerwalkat men har nu börjar springa. Springer halvmilen på 29.40 är det en bra tid för att vara "nybörjare"? Eller vad borde man springa på? :)))

3 svar

tomcollins +1
Ja det är en bra tid. 20 låg jag på när jag spelade fotboll. Men har man börjat "på noll" så är det absolut en tid som är okej. Det ger en kilometertid på nästan 6 minuter och det är ok.

Huvudsaken är dock att man rör på sig. Så hade det tagit dig 40 minuter så hade det varit okej det också! Men jag förstår vad du menar med vad man "borde" ligga på och 29 är helt okej.
Fortsätter du springa så kommer konditionen bli bättre och du kan pressa ner tiden också :) och sen kanske till och med öka distansen ^^
simspace +1
Mitt rekord den enda gången jag sprang 5 km är 27.40 vilket var rätt snabbt eftersom jag sprang 2,5 km på runt 13.30 på den tiden så endast 40 sekunder "extra". Det var på en idrottslektion och 5 km löpning ingick i kursen. Sen dess har jag inte sprungit så långt. Men jag har för mig att MVG var 23-24 minuter och min tid var typ VG. Fast det gäller ju för grabbar förstås, andra tider för tjejer.

Idag skulle jag vara nöjd om jag tog mig runt alls utan att gå långa sträckor. Länge sen jag var i hyfsad form, vilket jag var när jag sprang på den tiden. Nu är jag i rätt dålig form tyvärr. Och väger betydligt mer.

Men 29.40 låter väl som mer än okej om du är nybörjare. Dock skulle jag hellre börja med att springa en kortare sträcka till att börja med om jag vore du. Kanske 1,5 eller 2 km, eller 2,5 km. 5 km är rätt utmattande kanske om man är ovan. Fast beror ju på vad du har för förutsättningar som vikt, kondition o.s.v. också. Ju fler kilon att släpa runt på desto jobbigare.
Lawlyt +1
Målet är att ligga runt 20. Då har du en pace på 4 vilket är helt okej. Som nybörjare ska du inte ha några förväntningar i tid så oroa dig inte om det. Så din tid är varken bra eller dålig, för man måste kunna relatera tiden till något.