Mår ALLA psykiskt bättre av träning??

LindaTheS +1
Jag har lidit av allt från nattsvarta depressioner med ångest, till lättare nedstämdhet som kommer bara vissa dagar, till dystymi(?) (kronisk, lindrig depression/nedstämdhet.) Är inte helt "botad" än, om det nu går att bli det. Jag har alltid gillat att vara aktiv och alltid rört på mig på olika sätt. Testat de flesta idrotter och träningsformer som finns. Jag känner mig stolt och duktig och nöjd, endorfinerna kickar igång, ja visst, men bara under själva passet... Inte fan har fysisk aktivitet nånsin fått mig att må bättre psykiskt!

Inte i det stora hela! Bara just under tiden det pågår .så att säga. Efter jag kommer hem tar det en kvart och sen mår jag som vanligt igen! Spelar ingn roll hur länge/ofta/regelbundet/när/hur/var jag tränar (promenader är väl också träning?) Det är FRUSTRERANDE när det skriks ut överallt att fysisk aktivitet hjälper mot psykiskt dåligt mående och att man mår så mycket bättre och får så mycket bättre självkänsla/självförtroende, när det aldrig haft någon som helst psykisk god effekt på mig!

Jag mår absolut inte sämre av motion, men inte bättre heller! Kanske får ökat välbefinnande, okej, men aldrig mått mindre psykiskt dåligt, blivit gladare och allt vad de säger att man ska bli! Generaliserar inte media en aning, eller är jag helt ensam om att inte få någon sådan effekt av att röra på mig? Finns det fler som jag?? Ska väl tillägga att jag även medicinerat länge mot depression och negativa tankar & känslor samt gått och pratat med psykiatrin kontinuerligt i typ halva mitt liv (vilket inte heller hjälpt nämnvärt. Det mesta av "skiten" har helt enkelt bara läkt ut med åldern). Min fråga är alltså om "alla" mår psykiskt bättre av träning utom jag? Eller om fler har samma erfarenhet?

4 svar

Tottin +1
Nej jag mår nog inte heller speciellt mycket bättre av träning, men det är ju ett bra tidsfördriv om man mår dåligt och sedan känner jag i kroppen att det är bra. Men just mitt psykiska välmående märker jag nog ingen skillnad på när jag tränar eller inte. Bara tillfälligt i så fall. Men endorfinerna kanske inte stannar kvar så länge eller så stannar de olika länge hos olika personer?
Hajjpaadajj +1
nouw.com/nyponsoppan
LindaTheS +1
Till @Hajjpaadajj
Vad har denna blogg med mitt inlägg att göra??
kiko +1
Jag tror inte att träning så kallat botar psykisk ohälsa, det är något man måste jobba på från många håll och gå ner på djupet. Däremot tror jag nog att mycket lättar och att man kanske får bättre energi och glädje till att orka med dagarna som i sin följd leder till att man kanske orkar ta tag i livets svåra och orkar hantera det.

Jag tränar varje dag eller rör på mig en halvtimme varje morgon till min favoritmusik och jag kan absolut säga att jag mina dagar ser piggare ut än när jag vanligtvis inte rör på mig. När det gäller psykisk ohälsa så är det så många faktorer som påverkar och har påverkats av, barndom, miljö, upplevelser, genetik. I slutändan tror jag att ett bättre välmående kommer inifrån med hjälp utav det yttre.