Förlorar snart min bästa vän pga pojkvän

Naathaliea +1
Hej! (Ber om ursäkt redan nu för ett väldigt långt inlägg men behöver verkligen råd!)

Som rubriken lyder, jag håller på att förlora min bästa vän pga hennes pojkvän. Blir så otroligt ledsen av detta. Hon hör aldrig av sig längre och gör hon det så är det något sms då och då, aldrig om jag vill träffas utan det är jag som frågar. Förut träffades vi någon gång i veckan och nu ses vi ungefär en/två gånger i månaden och då är det jag som hör av mig, börjar tröttna på det faktiskt!

Men det som gör mig mest ledsen är att hon blir såå manipulerad av sin kille. Jag tror inte ens att hon inser hur illa det faktiskt är. I början accepterade jag det eftersom jag tänkte att hon var nykär och inte riktig insåg att hon isolerade sig från omvärlden men nu har det gått ett år! Han är så otroligt kontrollerande och blir svartsjuk om hon vill vara med mig istället för honom och massa andra sjuka grejer men de är ganska orelevanta att dra upp nu. Jag blir bara orolig för min bästa vän, hon har förlorat sig själv och lever i princip för honom. Jag har träffat honom EN gång och redan då fick jag dåligt intryck.

Någon som varit i liknande situation och har några råd? Att prata med henne är nästan omöjligt då hon inte gillar att prata om honom, antagligen för hon vet innerst inne att hans beteende är fel men inte vill erkänna det.

10 svar

Miikaelaa +1
Jag minns när min bästis skaffade kille. Jag blev typ förbannad, för när han inte fanns med i bilden så höll vi kontakten 24/7. Helt plötsligt skolkade hon för att vara med honom, pratade i telefon med honom bokstavligen dygnet runt. Så när jag var med henne så pratade hon aldrig med mig utan att han var i luren. Och de få minutrarna han faktiskt inte var i luren, så pratade hon om honom.
Jag fick utbrott flera gånger, så sjukt jobbig var hon.

Senare så var hon otrogen, började festa varje dag i nattklubbar och träffade nytt folk hela tiden. Hon hörde ALDRIG av sig. Hon svarade inte ens på mina samtal. Hon berättade aldrig att hon varit otrogen mot sin fästman. Jag fick höra det via en gemensam kompis till oss.

Idag så ångrar hon sig grovt. Hon berättar att hon aldrig sa något till mig för att hon visste att hon gjorde fel och skämdes. Hon visste att jag hade hindrat henne.
Hon hade världens bästa kille, tom jag tycker det, på alla plan. Och nu, 3 år senare har hon fortfarande ångest....

Vet inte vad jag ville få fram egentligen, men din kompis måste själv inse att killen inte är bra för henne (om han nu Inte är det), det kommer en dag då hon kommer gå ur det hela. Hon måste nog uppleva för att lära sig.
Och mitt tips till dig är att alltid finnas för henne, oavset om "hon kommer och går som hon vill" för det är i såna här situationer hon behöver dig och kommer uppskatta det du gör
Naathaliea +1
Till @Miikaelaa
Tack för att du tog dig tid att svara! Men oj, det där beteendet va ju inte friskt alls! Men måste ändå varit skönt att få prata ut om det efteråt?

Min vän finns ALLTID för mig när det väl gäller så på det sättet så ska jag inte klaga men det är just att man blir ledsen när man känner hur vi bara glider ifrån varandra pga en kille hon känt i ett år medans vi känt varandra i ca fem år och känner varandra in- och utantill.

Ja, jag tror också att jag måste låta henne inse det själv men det är jobbigt att se det hända utan att göra något åt det. Mitt ex var likadan i slutet av vårt förhållande vilket var anledningen att det tog slut och det har jag sagt till henne. Har varnat henne om att det är väldigt destruktivt men det verkar inte hjälpa..


Miikaelaa +1
Ta det inte personligt att ni glidit ifrån varandra, jag tror verkligen inte att hon bryr sig mindre om dig för det. Hon har bara en tillfällig relation med en kille som tar hennes tid, och som verkar ta slut snart, om din beskrivning är riktig.
Lyssnar hon inte på dig, så finns det inte så mycket du kan göra. Ibland måste man uppleva saker själv för att inse och förstå, man behöver ibland begå egna misstag och kan inte alltid lära sig av andra. Det är en del av livet.
Lollaa +1
Jag har både varit i din sits du är i, och den sitsen din kompis är i. Mitt ex var otroligt kontrollerande, svartjuk m.m. Han snackade skit om alla mina kompisar och såfort jag skulle vara med dom gav han mig dåligt samvete. Han pushade helt enkelt bort mig både från vänner och FAMILJ. (Han tyckte jag pratade för mycket med min mamma och blev arg tillexempelt.)

Iallafall, jag önskar så jävla mycket att nån av mina kompisar hade vågat öppnat käften och sagt nånting åt mig. Istället för att låtsas som att det regnar, men jag märkte ju klart att dom tyckte inte om honom. Dom låtsades bara göra det. Jag höll på förlora alla mina vänner för att han isolerade mig. Jag önskar att iallafall EN vän hade tagit tag i mig och sagt att det han gör är fan inte okej.

Snälla, var den vännen åt henne. Blir hon sur så får hon blir det, men som du sa. Innerst inne är det klart att hon vet om det också. Det räcker att du säger det EN gång åt henne, sen behöver du aldrig ta upp det igen. Utan finnas där för henne i vått och torrt endå. Tillslut kommer hon inse att du finns där för henne no matter what, hur hon än väljer att göra med killen.
Merida +1
Ibland behöver man bara invänta förfallet... Och fånga upp vännen när hon trillar... Du får acceptera hennes snedsteg även om det pågår LÄNGE.
mamacitaa +1
Har en kompis som betedde sig på samma sett. Vi är barndomsvänner och har känt varandra sedan vi var småglin. Hennes beteende pågick i 1,5, tills det tog slut mellan dom. Jag kan förstå om man man vill vara med sin partner mycket i början när man är nykär men att glömma bort/strunta i sina vänner pga kärlek är tragiskt. Det finns bara 2 utvägar, antingen talar du allvar med henne och berättar hur mycket saker och ting faktiskt har förändrats eller så väntar du ut det och hoppas på att ni hittar tillbaka till varann.
Aceton +1
Sånna här problem upplever nog alla ibland. Och det är faktiskt väldigt svårt att hantera. Min bästa vän gick in i ett förhållande och det blev nästan precis exakt så som du förklarar: från av umgås 1gg/v och höras varje dag till att höras 1gg/v och ses 1-2gg/månad. Tog det som att hon var nykär först, men det slutade aldrig. Hon blev också manipulerad och jag fick bara träffa hennes pojkvän max 5 gånger under de 1,5 år dom var tillsammans. När hon lämnade honom berättade hon hur manipulativ och kontrollerande han faktiskt var. Jag hade knappt fått veta hälften av allt hon gått igenom med honom, och jag hade reagerat alldeles för lite.

Tyvärr så hamnade jag själv i ett liknande förhållande efter det. Och jag vet nu att det inte spelar någon roll vad ens vänner säger/tycker när man väl är i det. Det fick för mig nästan motsatt effekt - jag slutade helt enkelt berätta saker för dom eftersom jag visste att dom (med all rätt) bara skulle bygga upp ett hat mon min pojkvän.

Så mitt tips är ungefär: finns där och lyssna på henne. Visa inte något agg mot hennes pojkvän när inte hon visar något själv. När hon är arg själv - var dubbelt så arg! Gör inte så att hon blir rädd att berätta saker för dig utan försök istället hela tiden vara på hennes våglängd och få henne själv att inse problemen i förhållandet. Förhoppningsvis kommer hon ur det, precis som jag och min vän gjorde :)
Naathaliea +1
Vill först och främst bara tacka för att ni tagit er tid att komma med råd och egna erfarenheter! Jag håller med om att jag kanske bara borde låta henne själv inse att sånt inte håller i längden men jag bara tröttnar på att bara "kolla på" medan det händer.

Har försökt prata med henne någon gång, inget taskigt utan bara påminna henne om va hon ger sig in på men även att det kommer komma till en punkt när jag inte orkar höra av mig och då förändras hon för tillfället, i typ en vecka men sen är det direkt tillbaka till att ses två ggr/månad. Som ni säger, skulle något hända med honom så är det självklart att jag kommer finnas där för henne men bara drygt nu medans det pågår..

Vet inte om jag vill prata med henne igen om det för som sagt så är hon väldigt kort och reserverad när man frågar något om honom. Vi bråkar aldrig och därför drar jag mig från att säga något för jag känner henne, hon kommer bli sur på mig och ta ännu mer avstånd om jag säger det hon inte vill höra.
Miikaelaa +1
Till @Naathaliea
Alltså hon kommer inte sluta förrän hon kommer inse det själv. Det finns inget du kan göra förutom att vara där för henne trots hennes beteende. Det funkar inte att prata med henne, hon kommer inte lyssna. Det funkar inte att slita henne ifrån honom, hon kommer bara dras till honom ännu mer.
Klart det är jobbigt för dig, min bästis och jag hade inte ens kontakt under flera månader. Någon kort konversation kanske, men vi träffades aldrig.

Idag umgås hon inte med någon av de konstiga typerna som faktiskt peppade henne till att vara otrogen, hon saknar sitt ex som fan och idag har jag och hon väldigt bra kontakt igen.
Hon säger att hon önskar jag hade dragit henne undan, men att hon inte hade fattat sitt fel hon begick och ångrat det om hon inte hade fått uppleva det.
Som sagt, man lär sig
Naathaliea +1
Till @Miikaelaa

Okej, jag förstår vad du menar med att man måste uppleva det själv för att inse sina misstag. Tänker göra som du och majoriteten sagt, dvs att bara låta henne göra sitt egna val och finnas där för henne på vägen. Hoppas bara att det löser sig och att vi också kan få normal kontakt snart igen!