Hedersvåld i mitt hem - vad skall jag göra?

anon111m +1
Det förekommer hedersrelaterat våld i mitt hem, det är inte så mycket från mina föräldrar utan mer min bror. Jag kan inte beskriva hur rädd jag är för honom, blir nervös och rädd varje gång jag ser honom. Han har hotat min syster flera gånger att han kommer döda henne om hon upprepar hennes "västerländska beteende" och mig har han hotat innan och kallat mig för hora, slampa och säger att jag är äcklig. Han har sagt till min syster att hon kan flytta utomlands bara hon inte kommer tillbaka, vet dock inte om han är seriös eller om han kommer efter henne (hon är minderårig)

Jag är inte minderårig, och jag vill inget annat än att slippa honom. Vi bor i samma stad, jag med mina föräldrar, han själv. Mitt liv är så begränsat och jag kan inte göra något p.g.a honom. Vill inte säga för mycket information men kan säga att han är väldigt "rädd" om sin heder. Han har för några år sen slagit mig och gjort stryptag när jag endast var 14 år gammal, p.g.a jag hade pratat med en kille osv.

Han är dock alltid efter min syster och hotar henne samt slår henne och sagt att han kommer döda henne någon dag och att han inte bryr sig om polisen. Min syster bryr sig inte så mycket om honom som mig, och därför lever sitt liv som hon vill. Jag personligen är rädd och kan inte göra som henne.

Jag ber er som läser detta, jag är uppvuxen med att hålla käften. Därför finns det inget som heter "gå till polisen" på min världskarta. Finns inget som heter socialen eller polisen eller något. Jag vet att det är svårt för er att förstå, men när man vid tidig ålder lärt sig att hålla tyst och inte säga något så kan man inte helt plötsligt prata. Dessutom är jag rädd att han kommer komma efter mig, eller andra familjemedlemmar kanske kommer efter mig.

Jag är så trött på att bo i ett fängelse, vara så begränsad, jag vill leva mitt liv. Jag har tänkt flytta utomlands(RYMMA), till ett europeiskt land, och lämna allt bakom mig och börja ett nytt liv. Men jag är så rädd att han kommer komma efter, vad ska jag göra? Snälla hjälp mig. Ge mig tips på länder i Europa där jag kan få skydd om något händer, ge mig all tips ni kan komma med - men snälla, säg inte gå till polisen. Jag kan inte göra det.

25 svar

SandraLind +1
Oh, det är ju fruktansvärt. Vart bor du? Jag vet inte hur man kan hjälpa dig om du inte kan gå till polisen. Han är ju helt sjuk..
anon111m +1
Vill helst inte uppge min stad.. Vill undvika polisen och rymma utomlands. Skulle vara snällt om någon kan ge mig tips hur jag ska göra.
Nasha12 +1
Till @anon111m
Så du vill alltså rymma utomlands? Du behöver ju förbereda en hel del. Plugga annars utomlands så får du hjälp av CSN ?
anon111m +1
Kan plugga utomlands, kan göra allt bara jag slipper vara här. Men kommer de inte få reda på det? Vilket land jag befinner mig i?
cocca +1
Om du vill flytta till ett annat land utan att någon ska kunna hitta dig så vet jag inte vad du kan göra utom att gå till polisen för att du ska kunna få skyddad identitet. Vet inte om du kan prata med något lands ambassad som finns i Sverige om ev hjälp med det.
Merida +1
Åh, så hemskt! Vad säger er mamma? Har ni någon slags sjuk hierarki hemma? Alla hem och kulturer funkar ju olika... Man kan ju ha en så sjuk bror även i ett svenskt hem menar jag. Hur är din kultur i övrigt?
anon111m +1
Min mamma är på hans sida ibland, säger inte så mycket, "männen har alltid rätt". Hennes familj är även dem hemska, misshandlar deras fruar, etc. Min pappas sida är normala, de bor dock inte i Sverige.
anon111m +1
Jag måste bli stark och ta ett beslut, jag kan inte leva i denna miljö längre. Min syster har blivit sjuk p.g.a detta, depression, och får besöka en psykolog ibland. Min bror fick reda på detta och tyckte hon var pinsam. Jag är också deprimerad men får inte medicin eller besöka psykolog då jag skäms för det.
Nasha12 +1
Till @anon111m
När jag åkte på språkresa även om jag var myndig fick jag uppge en person i Sverige som dom kunde kontakta ifall något skulle hända. Men om dom vet lite om din bakgrund kanske du kan slippa det tror annars inte någon behöver veta land eller stad. Du kan söka på Bluberryspråkresor eller Sts eller EF finns många olika företag att åka med
Beavy +1
Usch det låter ju fruktansvärt!! Jag förstår hur du känner kring att kontanta myndigheter och polisen (eller jag försöker förstå då jag aldrig varit i situationen), efter att ha levt med stor rädsla och under förtryck så länge vågar man till slut inte göra något. Jag förstår absolut din rädsla, men jag kan inte låta bli att tänka på hur mycket hjälp du ändå skulle kunna få om du vågade kontakta någon..

Att kunna bryta mönstret i din familj, att kunna visa för din syster att man kan slå sig fri. Det finns både kvinnofridskontakter och hjälp med skydd för dig och din syster. Jag tycker att det är så himla fruktansvärt och hemskt att du ska behöva fly landet för att undgå din bror. Har du kollat upp sådana kontakter på nätet något?
anon111m +1
Ja, flera gånger.. men aldrig vågat göra något. De kommer komma efter mig, jag vill bara att han ska försvinna från denna stad. Det hade fått mig att må så bra.
Beavy +1
Till @anon111m
Att gör något, kontakta någon, är ett steg mot en framtid där din bror kanske aldrig kommer kunna fortsätta som han gör. En chansning. Fly man, vilken jag egentligen också förstår att man vill göra, så kommer man väl leva med rädslan att han letar efter en, att han fortsätter? Kontaktar du någon som kan hjälpa dig så kanske du kan få ett slut på rädsla till slut och inte bara distans från den?

Jag vet inte vilka råd jag ska ge dig.. Aldrig varit med om något liknande själv. Men jag vill tro att du kan få mer hjälp och skydd om du söker hjälp utifrån..
Merida +1
Får ni flytta och studera på andra orter? Det är väl din pappa som avgör det som familjens överhuvud? Och är han då uppfostrar normalt så borde det inte vara något problem?
Vampira +1
Kan du inte bara flytta till en annan stan, byta namn å få skyddad identitet eller va de heter? :p
anon111m +1
Min pappa är absolut inte som honom, min bror tycker det är pinsamt att man är intresserad av t.ex smink, eller bryr sig om sitt yttre. Helt sjukt. Men min pappa vill helst inte att vi studerar på annan ort. Han må vara mer openminded än min bror men han tycker inte om idén att flytta ut redan nu.

Skyddad identitet har jag hört, men även hört många fall där de ändå lyckas få tag på en.
anon111m +1
Jag vet om att ifall jag rymmer inom Sverige eller får skyddad identitet så kommer han, eller någon annan, att få tag på mig och då kommer jag dö garanterat.
Beavy +1
Till @anon111m
Borde inte din pappa kunna få honom att låta er vara? Har du pratat med honom?
Tottin +1
Det finns väl organisationer som kan ge stöd och hjälp vid sådana här situationer? Typ jourlinjer där man får prata med kvinnor som varit i samma situation?
Pawni +1
Kvinnojouren?
Merida +1
Till @anon111m
Hur mycket kan pappa stretcha på sina principer? Kan han förstå sina döttrars behov av att komma ifrån sin bror? Kan han tänka sig att ni flyttar hemifrån tillsammans?