Hur skaffar man nya vänner i sin nya klass?

fashion456 +1
Hej!
Jag har precis börjat gymnasiet, har gått i en vecka men jag känner inte att jag riktigt "klickat" med någon. När jag tänker efter har jag inte ens pratat med alla än... Jag är ganska blyg och i högstadiet var jag jätteblyg i 7:an men i 8:an och 9:an började jag ta lite mer plats och det kändes mycket bättre. Hade dock inga riktigt vänner som jag kan prata med eller så och tänkte att när jag började gymnasiet skulle allt bli bättre och jag skulle göra en nystart och inte vara sådär blyg i början, kunna prata med alla utan att det kändes konstigt och så. Men det visade sig vara svårare än jag trodde.

Jag går i en ganska stor klass med 2 stycken kompisar som gick i min förra klass samt att nästan hälften av alla gick på samma skola som mig innan, men har aldrig varit speciellt social så hade inte pratat med dom innan. Mitt största problem är att jag inte vet hur man är social. Jag kommer liksom inte på saker att prata om. Om jag sitter med någon i klassen vill jag så gärna prata med dom men JAG VET INTE VAD JAG SKA SÄGA! Det känns bara så onaturligt att bara fråga något helt random och det slutar med att man bara sitter där och verkar astråkig fast jag egentligen vet att jag är rolig egentligen, jag har bara svårt att öppna mig.

En av mina kompisar som går i klassen är jättesocial och har jättelätt för att få kompisar och när hon går iväg och sätter sig i en grupp människor (hon känner redan några av dom) så känns det så fel att gå och sätta sig där med dom när jag bara sitter tyst bredvid och blir som "den klängiga kompisen". Jag känner mig liksom inte välkommen och fast jag vet att det bara sitter i mitt huvud så får jag aldrig modet till att bara gå fram till dom och vara med i konversationen. Nästan hela klassen planerar filmkvällar och gruppchattar på facebook och jag vill så gärna komma med i gemenskapen innan det är försent och alla har fått nya kompisar. Det är så grymt jobbigt!

OM NI INTE ORKADE LÄSA ALLT så är det jag vill ha hjälp med:
Hur tar man kontakt med de nya människorna i klassen och vad kan man säga för att starta en konversation?
Vad ska jag göra för att få bort mina tankar om att jag inte är välkommen att vara med de andra?

3 svar

callmemaybe +1
Alltså, jag trodde att det skulle bli jättesvårt att skaffa nya vänner när jag började i gymnasiet förra veckan men där hade jag helt fel! Har så länge jag kan minnas varit sjukt blyg & trodde detta skulle bli ett problem för mig men det blev det inte. Jag lärde känna alla tjejerna i min klass så vi är alla i en stor grupp och umgås & har SKITkul!

Jag log mot alla & hälsade och då blev det så att man började prata med varandra liksom, sen hade vi även dagsutflykter etc så då kom vi ännu närmre varandra eller vad man ska säga. Har inga direkta tips om hur du ska göra faktiskt för jag vet knappt själv vad jag gjorde, jag var bara trevlig & pratade med alla! :)
fashion456 +1
Callmemaybe: Jag trodde det skulle vara jätteenkelt att få nya kompisar på gymnasiet, haha! Kul i alla fall att du hittade kompisar :) Vill jättegärna att alla tjejer (och killar) skulle kunna hänga med varandra men vi är 26 tjejer och många av dom känner varandra sedan innan så dom är liksom redan ett gäng.

Vi hade en "utflykt" igår med klassen men då blev vi uppdelade i grupper och jag kom med 3 tjejer som till och med är blygare än mig och knappt svarar när man frågar något och vi var nästan bara med våra grupper under dagen så det känns som att jag missade en chans att lära känna folk då tyvärr...
bobizz +1
Kände precis samma för ett halvår sen. Bytte klass efter jullovet i ettan och började i en ny klass som redan hade fått ett starkt band. Första halvåret var riktigt jobbigt, men nu i tvåan har jag funnit min plats och umgås med två och vi klickar jätte bra med. Vet inte om det kommer bli samma för dig...

men du kan ju prova att börja prata med lite olika människor i klassen och se vilka du har mest liknande intressen med. (vet det är lättare sagt än gjort om man är blyg) Och strunta i att tänka att du inte är välkommen för det är du. Du kan försöka hoppa in i en konversation och kanske säga " ja den butiken tycker jag också är jätte bra" eller vad det nu handlar om.... Lycka till! :)